Προς: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, ένθετο Τύπος Κυνήγι                                                          Αθήνα 14 Αυγούστου 2012
Θέμα: Δημοσίευμα «Οι Πρωταθλητές σκοπευτές μας στο κενό»
Υπ' όψιν: κ. Αμυρά Πάνου, Αντωνάκη Απόστολου
Αγαπητοί Κύριοι,
Το δημοσίευμα σας την 01/08/2012 με τίτλο « Οι Πρωταθλητές σκοπευτές μας στο κενό» εγείρει ερωτήματα τα οποία άπτονται της αρμοδιότητάς μας.
Πρώτο και κύριο από πού προκύπτει ο τίτλος και σε ποιο «κενό» αναφέρεστε;
Διαβάζοντας ένα ανυπόγραφο δημοσίευμα, ο αναγνώστης θεωρεί ότι αποτελεί θέση του εντύπου σας, ένα συγκριτικό μεταξύ ΣΚ.Ο.Κύπρου και ΣΚ.Ο.Ελλάδος. Πέρα από την διαφήμιση του Κύπριου κατασκευαστή φυσιγγίων, δεν βλέπουμε τη σκοπιμότητα της σύγκρισης. Ως εκ τούτου θεωρώντας ότι με το συγκεκριμένο δημοσίευμα βάλλεται το έργο της Ομοσπονδίας μας, και με δεδομένο ότι ουδείς επικοινώνησε με την ΣΚ.Ο.Ε. για να πληροφορηθεί τη θέση της επί του θέματος, προβαίνουμε ως θιγόμενοι στις ακόλουθες επισημάνσεις:
1. Σε αντίθεση με την Κύπρο δεν υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που παράγουν αγωνιστικά φυσίγγια προδιαγραφών διεθνών αγώνων.
2. Τα φυσίγγια του κ. Γαβριηλίδη που χρησιμοποιήθηκαν από τους αθλητές μας κατά το τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους (περίπου 1 μήνας), καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες χρεώθηκαν κανονικά στη ΣΚΟΕ, άρα αποτελούν δαπάνη της.
3. Δεν υπήρξε καμία χορηγία του κ. Γαβριηλίδη προς τη ΣΚΟΕ.
4. Τα φυσίγγια αυτά αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τα φυσίγγια που καταναλώθηκαν στην προετοιμασία των σκοπευτών μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. και τις δαπάνες της ΣΚΟΕ για την προετοιμασία τους.
5. Η ΣΚΟΕ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των σκοπευτών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρείχε κυριολεκτικά αφειδώς ότι της ζητήθηκε, παρά την κρίση που διανύουμε. Οι σκοπευτές μας δεν στερήθηκαν απολύτως τίποτα.
6. Ειδικά για τους σκοπευτές του πήλινου στόχου, στους οποίους αναφέρεται το δημοσίευμα, όλες οι δαπάνες προετοιμασίας τους για τους Ο.Α. του Λονδίνου καλύφθηκαν απολύτως από τη ΣΚΟΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται η κατανομή των δαπανών:
• Φυσίγγια και στόχοι (δίσκοι) προπονήσεων και αγώνων.
• Οπλισμός (όπλα, κοντάκια, κάννες, σκανδαλοθήκες κλπ.)
• Εξοπλισμός (γυαλιά, ωτοασπίδες, αξεσουάρ κλπ.)
• Αμοιβή προπονητού
• Προπονητικά camping
• Συμμετοχή σε  αγώνες εσωτερικού και εξωτερικού
• Δαπάνες διαμονής σε ξενοδοχείο εκτός Ολυμπιακού  Χωριού κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μεταφορές, μετακινήσεις  κλπ.
7. Πριμ υψηλών επιδόσεων.
Εκτός  αυτών οι δύο σκοπευτές μας στο διάστημα της τετραετούς προετοιμασίας  για  τους  Ο.Α.  και για όλες τις επιτυχίες τους έχουν   λάβει   πριμ   υψηλών επιδόσεων. Ανάλογα πριμ έλαβε και ο προπονητής τους.
Σε ότι αφορά τα 800 € πριμ που έλαβε ο Ευθύμιος Μίτας για τη επίδοσή του στον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σκοποβολής ISSF Πήλινου Στόχου (ΗΠΑ 20-28/03/2012), η οποία αποτελεί ισοφάριση του απόλυτου Παγκοσμίου Ρεκόρ, το ελάχιστο που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι κάποιοι βιάστηκαν να βγάλουν το συμπέρασμα ότι η ΣΚΟΕ θα περιοριστεί στο πριμ των 800 € για την νέα Πανελλήνια επίδοση.
8. Αυτό το οποίο όμως αποσιωπήθηκε (και είναι απορίας άξιο γιατί) είναι ότι η ΣΚΟΕ, μία «μικρή» και «φτωχή» Ομοσπονδία, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Σκοποβολής κατόρθωσε να επιδοτήσει τους σκοπευτές της που έλαβαν μέρος στους Ο.Α. με 1.200 € το μήνα, και για διάστημα ενός έτους (Ιούλιος 2011 - Ιούλιος 2012).
Ενημερώνουμε ότι η ΣΚΟΕ διέθεσε τη διετία 2011-2012 για την προετοιμασία των δύο αθλητών του Πήλινου Στόχου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 σχεδόν 53.000 από την επιχορήγηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ ξόδεψε αρκετά πάνω από τα τετραπλάσια από ιδίους πόρους.
Όμως η στήριξη της ΣΚΟΕ προς τους αθλητές της δεν ήταν μόνο οικονομική, υλική, προπονητική, ψυχολογική κλπ. Η πόρτα όλων των παραγόντων της ΣΚΟΕ ήταν πάντα ανοικτή για αυτούς, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν όλα τα εύλογα αιτήματά τους.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι κάθε αντικειμενικός κριτής της τετραετούς πορείας των δύο σκοπευτών μας του Πήλινου Στόχου, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012, πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι οι διακρίσεις τους δεν μπορεί να ήταν τυχαίες. Αυτές ήταν τόσο πολλές και τόσο σημαντικές, ώστε να είναι αδύνατον να έχουν επιτευχθεί χωρίς την αμέριστη βοήθεια και στήριξη της ΣΚΟΕ.
Δυστυχώς, παρά την άρτια προετοιμασία μας, ατυχήσαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως καλά γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τη σκοποβολή, η επίδοση, σε αντίθεση με άλλα αθλήματα, δεν είναι κτήμα του αθλητή. Αυτό εξάλλου είναι χαρακτηριστικό της δυσκολίας αλλά και της ομορφιάς και της γοητείας της.
Όντας έντονα απορημένοι και ενοχλημένοι σε βάθος αναμένουμε την αποκατάσταση της ακρίβειας.
                                                 Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γενικός Γραμματέας
                                            Παύλος Κανελλάκης                                                        Αθανάσιος Παπαγεωργίου
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Διαβάστε στον ακόλουθο σύνδεσμο το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της 1.8.2012
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΛΕΥΘ. ΤΥΠΟΥ 1.8.2012 (397 KB)