Ασημένιο μετάλλιο ο Ζαφειρίδης

Η Ελληνική Σκοποβολή διακρίθηκε και πάλι (15/10) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκοποβολής IPSC. Ο Σωτήριος-Θωμάς Ζαφειρίδης κατέκτησε την δεύτερη θέση στην κατηγορία Standard εφήβων και το ασημένιο μετάλλιο. Η διάκριση του νεαρού Ζαφειρίδη ήταν και η μοναδική για την Ελληνική αποστολή. 

Ενάντια στις συνθήκες

Με επιμονή και πείσμα αγωνίζονται στο διεθνή στίβο οι Έλληνες σκοπευτές. Μειονεκτούν απέναντι στους υπόλοιπους Ευρωπαίους καθότι συνεχώς αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον αγωνιστικό τους εξοπλισμό (όπλα και φυσίγγια). Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που η αερομεταφορά του αγωνιστικού εξοπλισμού (όπλα και φυσίγγια) κοστίζει περισσότερο από ότι το κανονικό αεροπορικό εισιτήριο! Η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου απαγορεύεται η αναγόμωση φυσιγγίων. Οι Έλληνες σκοπευτές δεν μπορούν να δοκιμάσουν και να ταιριάξουν τα φυσίγγια με το όπλο τους. Απαγορεύεται ρητά από το Νόμο!

Το μέλλον ανήκει στους νέους

Η συνολική εικόνα των επιδόσεων του Σωτήρη Ζαφειρίδη αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ο νεαρός Ηπειρώτης παρότι είχε καλύτερο σκορ από το Νορβηγό που πρώτευσε και παρότι είχε πολύ λιγότερες ποινές από τον αντίπαλό του, περιορίστηκε στη δεύτερη θέση από τους χρόνους του και μόνο. Όταν ο Νόμος σε αναγκάζει να χρησιμοποιείς μόνο τα φυσίγγια της αγοράς (ό,τι υπάρχει δηλαδή…) και δεν μπορείς να συγκεράσεις τα πυρομαχικά με το όπλο σου, είναι σαφές ότι μειονεκτείς τουλάχιστον χρονικά. Με αυτές τις συνθήκες αξίζουν συγχαρητήρια στους δύο (2) Έλληνες έφηβους που τερμάτισαν στην πρώτη πεντάδα. Στο Σωτήρη Ζαφειρίδη στη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο και στο Θεμιστοκλή Τσιάβο που κατέλαβε την πέμπτη θέση στην κατάταξη.

 Τα αποτελέσματα

                                                                                          Βαθμοί              Ποσοστό

1 Handberg, Kenneth                           NOR             965.7519         51.3488

2 Ζαφειρίδης, Σωτήριος-Θωμάς         ΕΛΛΑΣ           950.0443         50.5136

3 Selven, Mats                                       NOR              877.0054         46.6302

4 Schoenmaker, Jeffrey                      BEL                801.1457         42.5967

5 Τσιάβος, Θεμιστοκλής                      ΕΛΛΑΣ            753.3547         40.0557

 

Ο Σωτήρης-Θωμάς Ζαφειρίδης προέρχεται από σκοπευτική οικογένεια. Είναι γιός του Μιχάλη Ζαφειρίδη που αγωνιζόταν επίσης στην Πορτογαλία, και αδελφός της Μιχαέλας Ζαφειρίδη, πρωταγωνίστριας στο αεροβόλο πιστόλι Νεανίδων παλιότερα και Γυναικών τώρα. Το ασημένιο μετάλλιο δεν είναι η πρώτη διεθνής διάκρισή του. Το 2009 είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο εφήβων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα IPSC με τουφέκι, όντας ο μικρότερος σε ηλικία σκοπευτής της διοργάνωσης, ενώ πέρσι στην αντίστοιχη διοργάνωση επέστρεψε από τη Βουλγαρία με ένα ακόμη ασημένιο μετάλλιο. Στο Παγκόσμιο IPSC με πιστόλι, το 2011 στη Ρόδο, είχε τερματίσει έβδομος (7) στην κατηγορία Standard εφήβων.  Ένα χρυσό λείπει από τη συλλογή του. Του το ευχόμαστε ολόψυχα.