…ενός χαρισματικού ανθρώπου

Η σκοπευτική κοινότητα θρηνεί την απώλεια ενός σημαντικού μέλους της. Ο πρώην Ομοσπονδιακός Προπονητής Γιάννης Λοβέρδος έφυγε από τη ζωή ξαφνικά χθες (31/7) σε ηλικία 66 ετών.

Αθλητής και Προπονητής

Ο Γιάννης Λοβέρδος υπήρξε αθλητής. Αθλητής που αγωνιζόταν εφ’ όρου ζωής. Η αγωνιστικότητά του αποδείχθηκε στην μάχη του με τον καρκίνο, απ’ όπου εξήλθε απόλυτα υγιής. Περιέγραφε μάλιστα χωρίς ενδοιασμούς τον τρόπο που αντιμετώπισε την αρρώστια. Όμως ο Γιάννης ήταν πάνω απ’ όλα προπονητής. Προπονητής του θαλασσίου σκι, της ιστιοσανίδας αλλά κυρίως προπονητής της σκοποβολής.

Η κυνηγετική του ενασχόληση τον οδήγησε στη σκοποβολή πήλινου στόχου, η οποία κατέληξε η μεγάλη του αγάπη. Σ’ αυτήν διέπρεψε ως αθλητής του Σκητ, ως προπονητής και ως κριτής.

 

Διέθετε εμπειρία και βαθιά γνώση για τις ανθρώπινες δεξιότητες, ενώ είχε το μεράκι να μοιραστεί τη γνώση του με όλους. Η μεγαλύτερη διάκριση στην προπονητική του καριέρα ήταν το 2012, όταν ως Ομοσπονδιακός προπονητής πέτυχε η συμμετοχή της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου να έχει δύο αθλητές του Σκητ (Μίτα και Μαυρομμάτη). Την ίδια χρονιά στην έρημο της Αριζόνα (Παγκόσμιο Κύπελλο Τουσόν, ΗΠΑ), ο αθλητής του Μάκης Μίτας πέτυχε τη μεγαλύτερη Ελληνική διάκριση στη σκοποβολή πήλινου στόχου. Χρυσό μετάλλιο με απόλυτη ευστοχία στην επίδοση (125/125 + 25/25 = 150/150) και δύο Παγκόσμια ρεκόρ, σε αγώνα και τελικό! Έριξε δηλαδή 150 βολές σε 150 στόχους και δεν έχασε ούτε μία! Ποια ψυχολογική και τεχνική προετοιμασία πρέπει να έχει ένας αθλητής για να πετύχει το απόλυτο σκορ;

Κριτής και Άνθρωπος

Μεταξύ των άλλων ο Γιάννης ήταν και Διεθνής Κριτής για τα αγωνίσματα πήλινου στόχου. Η γνώση του και κυρίως η ακεραιότητά του τον οδήγησαν στον διεθνή στίβο. Αποκορύφωμα της καριέρας του ως κριτής ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Σ’ αυτούς υπηρέτησε ως επικεφαλής των κριτών για τα αγωνίσματα πήλινου στόχου και διηύθυνε ως διαιτητής τον τελικό του Σκητ ανδρών.

Ως άνθρωπος τέλος υπήρξε πάντοτε απλός και προσηνής. Πολυδιάστατη προσωπικότητα, αγαπούσε ιδιαίτερα τη μουσική και το λόγο. Δεξιοτέχνης της κιθάρας συμμετείχε σε συγκρότημα μπλούζ & ροκ, ενώ η εκτενής αρθρογραφία του σχετικά με τη σκοποβολή αποδεικνύει την αρτιότητα του λόγου που διέθετε.

Το έργο που άφησε είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Καλό σου ταξίδι Coach, συναθλητή, συνεργάτη και φίλε.