Η σκοποβολή ξεκίνησε σαν μέσον επιβίωσης τον Μεσαίωνα την περίοδο της ιστορίας όπου το κυνήγι ήταν μία από τις κύριες πηγές τροφής. Με την πάροδο του χρόνου, τον 19οαιώνα και με τα νέα τεχνολογικά μέσα εξελίχθηκε σε μέσον διασκέδασης και αθλητισμού. Σαν άθλημα πλέον, την περίοδο αυτή, η σκοποβολή αρχίζει και εμφανίζεται παγκόσμια σε κάθε γωνιά του πλανήτη με την διεξαγωγή αγώνων μεταξύ των σκοπευτών. Η άμιλλα που κινεί όλα τα σύγχρονα αθλήματα κινεί πλέον και την σκοποβολή.

Η συνεχής τέλεση αγώνων, αλλά και η προσπάθεια για την τυποποίηση τους, οδήγησε στην ίδρυση οργανισμών με σκοπό την εξέλιξη και τον έλεγχο, του αθλήματος πλέον, της σκοποβολής.

Η οργάνωση της με την ίδρυση Σωματείων, Ομοσπονδιών και Διεθνών Οργάνων έθεσε τις βάσεις για την διεθνή της αναγνώριση σαν αθλητικής δραστηριότητας.

Στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες που διοργανώθηκαν στην Σύγχρονη περίοδο στην Αθήνα το 1896, τρία διαφορετικά αγωνίσματα σκοποβολής συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα. Σε αυτούς η Ελλάδα κέρδισε στην σκοποβολή Χρυσά και Αργυρά μετάλλια.

Με μόνο κενό τους Ολυμπιακούς αγώνες του St. Louis το 1904 και τους αγώνες τουAmsterdam το 1928, η σκοποβολή είναι μόνιμα παρούσα στο Ολυμπιακό πρόγραμμα με μεγάλο αριθμό αγωνισμάτων και αθλητών.

Η ιδιαιτερότητα της να μην απαιτεί ειδικό σωματότυπο από τους αθλητές της, όπως και να μην περιορίζεται ηλικιακά, δίνει την δυνατότητα σε κάθε έναν που επιθυμεί να ασχοληθεί να μπορεί να πετύχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η αυτοκυριαρχία, η εσωτερική ηρεμία, αλλά και  ο πλήρης έλεγχος του μυϊκού συστήματος είναι στοιχεία αλληλένδετα στους αθλητές της. Τα γρήγορα αντανακλαστικά αλλά και η απόλυτη συγκέντρωση εναλλάσσονται μέσα στα αγωνίσματα της.

Η ιστορία της έχει να δείξει περιπτώσεις αθλητών που σημείωσαν άθλους προσωπικής και αθλητικής επιτυχίας. Περιπτώσεις όπως του Ούγγρου Karoly Takacs αποτελούν σημεία αθλητικής αναφοράς. Κερδίζοντας πριν τον 2o Παγκόσμιο Πόλεμο χρυσά μετάλλια στο πιστόλι και έχοντας την ατυχία στην περίοδο του πολέμου να χάσει το δεξί χέρι του, η προσωπική προσπάθεια στον έλεγχο των δυνατοτήτων του τον οδηγεί να κερδίσει, δέκα χρόνια μετά, το Ολυμπιακό μετάλλιο, αφού έχει διδάξει πλέον τον εαυτό του να ρίχνει με το αριστερό χέρι.

Στην σύγχρονη εποχή των Ολυμπιακών, η σκοποβολή εκπροσωπείται από 15 αγωνίσματα, έξη για γυναίκες και εννέα για άνδρες. Αντίστοιχα αυτά αποτελούνται από 5 αγωνίσματα με πιστόλι, 5 αγωνίσματα με ραβδωτό τουφέκι και 5 αγωνίσματα με λειόκανο τουφέκι.

Η ίδρυση νέων Συνομοσπονδιών για την υποστήριξη και νέων σκοπευτικών αγωνισμάτων, με κοινό σκοπό την υποστήριξη και προαγωγή του αθλήματος της σκοποβολής, έφερε σαν αποτέλεσμα στους τωρινούς καιρούς την πλήρη πλέον ανάπτυξη της, σε κάθε γωνιά της γης, σαν ένα άθλημα που προσφέρει στα άτομα που ασχολούνται με αυτό ψυχαγωγία, αυτοέλεγχο και προσπάθεια γενικής ψυχικής και σωματικής καλυτέρευσης, τα κοινά σημεία του κάθε τομέα του αθλητισμού.

Παράλληλα ένας διεθνής κύκλος Πρωταθλημάτων αλλά και αγώνων σε κάθε γωνία του πλανήτη με συμμετοχή εκατομμυρίων αθλητών εξελίσσει και προάγει την σκοποβολή σαν ένα από τα πιο διαδεδομένα αθλήματα παγκοσμίως.

Η ΣΚΟΕ

Η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος ιδρύθηκε το 1932 με σκοπό την υποστήριξη των Αθλητικών Σωματείων που καλλιεργούν το Άθλημα της Σκοποβολής, τους Έλληνες σκοπευτές και γενικότερα την διάδοση του αθλήματος της Σκοποβολής στην Ελλάδα.

Όπως όλες οι Αθλητικές Ομοσπονδίες υπόκειται και στηρίζεται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και επιχορηγείται αντίστοιχα για την εξέλιξη και υποστήριξη των Σωματείων και αθλητών της με σκοπό την προαγωγή του αθλήματος.

Είναι μέλος σε κάθε Διεθνή Αναγνωρισμένη Ομοσπονδία ή Συνομοσπονδία Σκοποβολής και καλύπτει σύμφωνα με το καταστατικό της και τους αθλητικούς Νόμους κάθε αθλητική σκοπευτική δραστηριότητα και αγώνισμα.

Διοργανώνει πρωταθλήματα και κύπελλα και τα Σωματεία της δύναμης της καλλιεργούν κάθε αναγνωρισμένο Εθνικό και Διεθνές αγώνισμα.

250 σωματεία εκλέγουν ανά τετραετία την 15μελή διοίκηση της.